Thursday, January 12, 2006

Wajarkah Penggunaan Handphone di Sekolah dikalangan pelajar

Pelajar dibenar guna telefon bimbit di sekolah
Oleh Mustafa Kamal Basri
KUALA LUMPUR 12 Jan. - Para pelajar kini dibenar menggunakan telefon bimbit di sekolah, kata Ketua Pengarah Pelajaran, Datuk Dr. Ahamad Sipon.
Bagaimanapun katanya, kebenaran tersebut yang akan berkuat kuasa secepat mungkin tertakluk kepada syarat-syarat dalam Garis Panduan Penggunaan Telefon Bimbit Oleh Murid Sekolah, yang dikeluarkan oleh Kementerian Pelajaran.
Menurutnya, pelajar hanya dibenar menggunakan telefon bimbit sebelum waktu persekolahan bermula, semasa waktu rehat dan selepas sesi persekolahan tamat.
``Kementerian Pelajaran tiada halangan membenarkan penggunaan telefon bimbit oleh murid atas desakan ibu bapa bagi memudahkan mereka memantau dan memastikan keselamatan anak-anak mereka,'' katanya dalam satu kenyataan di sini hari ini.
Sebelum ini, sejak sembilan tahun lepas, semua pelajar dilarang membawa dan menggunakan telefon bimbit di sekolah.
Larangan tersebut mula dikuatkuasakan pada 13 Mei 1997 semasa Timbalan Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak menjadi Menteri Pendidikan.
Ahamad memberitahu, garis panduan itu juga menetapkan:
* Semua telefon bimbit perlu dimatikan sewaktu aktiviti pengajaran dan pembelajaran serta kokurikulum.
* Penggunaan telefon bimbit termasuk Khidmat Pesanan Ringkas (SMS), permainan, nada dering, kamera dan lain-lain hanya boleh digunakan di kantin, koridor dan ruang legar sekolah.
* Telefon bimbit boleh dirampas oleh pihak sekolah jika murid-murid tidak mematuhi syarat-syarat yang telah ditetapkan.
* Murid-murid diingatkan bahawa membawa barangan yang berharga ke sekolah adalah atas risiko sendiri.
Menurut Ahamad, Kementerian Pelajaran telah mengarahkan semua Jabatan Pelajaran Negeri segera menyampaikan garis panduan tersebut ke sekolah-sekolah bagi membolehkannya dilaksanakan secepat mungkin.
Beliau juga menjelaskan, Surat Pekeliling Ikhtisas Bil.11/2005 bertarikh 23 Disember 2005 yang membenarkan penggunaan telefon bimbit oleh murid sekolah tidak ditarik balik.
Sementara itu, Presiden Majlis Permuafakatan PIBG Kebangsaan (Permuafakatan), Prof. Madya Mohd. Ali Hassan berkata, kebenaran itu perlu dilaksanakan secara berperingkat-peringkat, membabitkan pelajar sekolah menengah terlebih dahulu.
``Jika dasar itu didapati berkesan, barulah kita perluaskan kepada murid sekolah rendah pula,'' katanya.
Beliau juga mengingatkan ibu bapa, guru dan pentadbir sekolah supaya memantau dan memastikan garis panduan itu dipatuhi.
Pihak sekolah juga, katanya, perlu menyediakan tempat untuk menyimpan telefon bimbit bagi memastikan ia hanya digunakan pada waktu yang ditetapkan sahaja.
``Kita bimbang pelajar menyalahgunakan kemudahan itu atau pihak tertentu mengambil kesempatan ke atas pelajar dengan menggunakan telefon bimbit kepunyaan mereka,'' katanya.
Mohd. Ali berkata, pemantauan juga perlu dibuat bagi mengelakkan pelajar terlalu asyik menggunakan telefon bimbit, menghantar SMS dan Khidmat Pesanan Multimedia (MMS) sehingga menjejaskan tumpuan mereka kepada pelajaran.
``Kita juga bimbang wujud budaya tidak sihat di kalangan pelajar apabila mereka bersaing membeli telefon bimbit berjenama,'' katanya.
Mohd. Ali berkata, dasar itu juga boleh mendatangkan keburukan termasuk pelajar terdedah dengan pencemaran bahasa dan penyebaran gambar lucah jika tidak dipantau.
Setiausaha Agung Kesatuan Profesion Perguruan Kebangsaan, Lok Yim Pheng mengalu-alukan langkah tersebut kerana ia akan mendedahkan pelajar kepada teknologi maklumat (IT).
``Pada zaman ini, kita tidak boleh membataskan pelajar menggunakan telefon bimbit.
``Jika kita sekat pelajar menggunakan telefon bimbit, bermakna kita menghalang pelajar terdedah kepada IT,'' katanya.
Bagaimanapun, beliau berkata, murid sekolah rendah terutama di tahun 1, 2 dan 3 tidak digalakkan menggunakan telefon bimbit kerana umur mereka yang masih rendah.

1 Comments:

Blogger cici said...

SUNGGUH....SUNGGUH TIDAK WAJAR

12:10 AM  

Post a Comment

<< Home